آموزش

اکسس پوینت چیست و چه کاربردی درشبکه دارد؟

اکسس پوینت (Access Point) چیست و چه کاربردی دارد

Access Point در شبکه

اکسس پوینت (Access Point) چیست و چه کاربردی در شبکه دارد؟ اگه مقاله ” سوئیچ چیست و چه کاربردی در شبکه دارد ” رو تو بخش وبلاگ سایت خونده باشین، احتمالا راحت‌تر با جواب این سوال آشنا می‌شید. چون عملکرد دستگاه اکسس پوینت هم شبیه به سوئیچ، اما تو شبکه‌های بی‌سیم هست. AP یا Access Point تو شبکه‌های رایانه‌ای، به شما این امکانو میده که بتونید چند سیستم کامپیوتری‌رو توسط شبکه‌های بی‌سیم یا Wireless به هم متصل کنید. اگه دوست دارید این دستگاهو بیشتر بشناسید، ادامه مقاله باهم راجع به کاربرد و نحوه عملکرد اکسس پوینت در شبکه، انواع و تفاوت اکسس پوینت با روتر و مودم صحبت می‌کنیم.

اکسس پوینت چیست و چه کاربردی دارد؟

همونطور که گفتم اکسس پوینت با اتصال دادن چندتا سیستم کامپیوتری‌ از طریق شبکه بی سیم (wireless) تشکیل شبکه های رایانه‌ای‌رو می‌ده. درواقع به تجهیزاتی که تو شبکه این کارو انجام می‌دن، اکسس پوینت (Access Point) که به معنای “نقطه دسترسی” هست و یا WAP گفته می‌شه. در نتیجه شبکه‌های محلی هم که از طریق اکسس پوینت به هم متصل می‌شن “Wireless LAN” یا “WLAN” نامیده می‌شن. WLAN مخفف عبارت wireless local area network هست.

 اکسس پوینت، با گسترش امواج وایرلس، باعث افزایش اتصال کاربرها تو شبکه می‌شه. یه دستگاه اکسس پوینت، محیط وسیعی بین 100 تا 300 متر رو می‌تونه پوشش‌دهی کنه و با افزایش تعداد اون‌ها این محدوده گسترده‌تر هم میشه. حتی تو یه ساختمون وقتی شما از طبقه‌ای به طبقه دیگه یا اتاقی به اتاق دیگه حرکت می‌کنید، ممکنه دستگاه شما از یه اکسس پوینت به یه اکسس پوینت دیگه تغییر اتصال بده، بدون اینکه قطعی به وجود بیاد و شما متوجه بشید.

همینطور میشه از این دستگاه برای ارتباط بین شرکت‌ها یا دفاتری که تو دو تا ساختمان مختلف اما مجاور هم هستن استفاده کرد. فقط نصب اون تو یه جای مناسب که هم اتصال‌ها به درستی انجام بشه و هم مقدار نویز کاهش پیداکنه، خیلی مهمه.

   + کاربرد اکسس پوینت (Access Point) در شبکه چیست؟

اکسس پوینت رو شما ممکنه جاهای زیادی دیده باشید که احتمالا اطلاع نداشتید. مثلا تو تجهیزات مخابراتی، می‌تونیم به دکل‌های ایرانسل یا همراه اول در سطح شهر اشاره کنیم. این دکل‌ها برای دستگاه‌های بی‌سیمی مثل لپ‌تاپ، تبلت و … که با استفاده از شبکه‌ تلفن‌همراه به اینترنت متصل می‌شن، به نوعی AP یا اکسس پوینت هستن. از این دستگاه بیشتر برای اتصال به وای فای استفاده میشه اما می‌تونه به عنوان یه دستگاه بلوتوث یا انواع دیگه اتصال بی‌سیم هم کاربرد داشته باشه.

اکسس پوینت چیست و چه کاربردی دارد؟

یا مثلا دستگاه روتر بی‌سیم خونه شما که از طریق کابل به مودم وصل شده، می‌تونه به عنوان اکسس پوینت عمل کنه. یا مودم‌هایی که خودشون بی‌سیم هستند هم میشه به AP تبدیلشون کرد.

کار اکسس پوینت چیست؟ از دستگاه های اکسس پوینت اکثرا برای اتصال به اینترنت استفاده می‌کنن و به عنوان Hot Spot یا همون نقطه اتصال به کار برده می‌شن. کاربرد اکسس پوینت بیشتر تو سازمان‌ها، دفاتر و ساختمون‌های بزرگه. از طریق کابل Ethernet به سوئیچ یا هاب و یا روترِ سیمی متصل میشه و سیگنال‌های وای فای رو در اون محدوده گسترش میده. تو محیط‌ های خیلی بزرگ از چندتا اکسس پوینت استفاده میشه، مثلا تو سازمان‌های وسیع‌تر این اتفاق می‌افته تا کارمندا بتونن از طریق اتصال بی‌سیم به شبکه مرکزی وصل بشن.

درسته که ریپیتر (Repeater) برای تقویت سیگنال به کار میره اما یه کاربرد دیگه اکسس پوینت در شبکه اینه که می‌تونه تقویت سیگنال‌هارو هم انجام بده. تو اینطور مواقع در حالت Repeater Mode مورد استفاده قرار می‌گیره. البته این دو تا باهم تفاوت دارن. اگه می‌خواید تفاوت‌هاشونو بدونید، می‌تونید مقاله تفاوت Access Point و Repeater رو مطالعه کنید.

انواع Access Point

انواع اکسس پوینت که اینجا فقط اسمشونو میاریم ولی هرکدوم کاربرد خودشونو دارن:

  1. سقفی
  2. تجاری
  3. تک فرکانس و دو فرکانس
  4. داخلی و خارجی
  5. مستقل
  6. کنترلی

انواع اکسس پوینت

تفاوت اکسس پوینت با روتر چیست؟

و اینجا هم برای اینکه بهتر متوجه تفاوت اکسس پوینت با روتر بشید پیشنهاد می‌کنم مقاله روتر چیست و چه کاربردهایی دارد؟ رو مطالعه کنید. اما از تفاوت های این دوتا می‌تونیم به موارد پایین اشاره کنیم:

  • روتر به عنوان هاب (Hub)، شبکه محلی (LAN) ایجاد می‌کنه و همه تجهیزات شبکه و ارتباط بین اون‌هارو مدیریت و کنترل می‌کنه.
    اما اکسس پوینت یه دستگاه تو شبکه LAN هست که همه سیگنال‌های رادیویی‌رو دریافت و ارسال می‌کنه (تو شبکه‌های رایانه‌ای، سیگنال‌های Wi-Fi هم شامل میشه) و امواج وایرلس‌رو تو محیط بیشتری گسترش میده. در نتیجه تعداد دستگاه‌هایی که می‌تونن به شبکه متصل بشن هم افزایش پیدا می‌کنه.
  • روتر می‌تونه با سیستم‌های خارج از شبکه ارتباط برقرار کنه و نقطه اتصال ایجاد کنه، داده‌هارو در جهت‌های مختلف ارسال کنه از امنیت هم برخوردار باشه.
    اکسس پوینت معمولا به شبکه‌ای که روتر ایجاد کرده، دسترسی فراهم می‌کنه.
  • یه روتر بی‌سیم می‌تونه به عنوان اکسس پوینت هم کاربرد داشته باشه، هرچند که محدودیت پوشش‌دهی داره.
    اما یکی دیگه از تفاوت های اکسس پوینت با روتر اینه که همه دستگاه های اکسس پوینت رو نمیشه به جای روتر استفاده کرد. برای ایجاد یه شبکه وایرلس تو یه محیط وسیع، شما به اکسس پوینت احتیاج دارید.

تفاوت اکسس پوینت با مودم چیست؟

  • مودم امکان برقراری ارتباط بین دو سیستم رایانه‌ای رو فراهم و روی خط تلفن، داده‌هارو منتقل می‌کنه. همچنین می‌تونه به اکسس پوینت تبدیل بشه.
  • قبل‌تر گفتم شبکه‌های محلی که از طریق اکسس پوینت به هم متصل می‌شن WLAN هستن یا درواقع این دستگاه شبکه‌های محلی WLAN رو ایجاد میکنه. همینطور به این نکته هم اشاره کردم که می‌تونه در حالت ریپیتر، سیگنال‌هارو هم تقویت کنه.

اکسس پوینت چیست و چه کاربردی در شبکه دارد؟ یکی از سری مقالات وبلاگ سایت ژوپیتل بود که مطالعه کردید. تو بخش وبلاگ خیلی موضوعات دیگه وجود داره که ممکنه براتون سوال باشه. از دستش ندید. لحظه‌هاتون خوش D:

دیدگاهتان را بنویسید