آموزش

تکرارگر یا ریپیتر (Repeater) شبکه چیست و چه کاربردی دارد؟

تکرارگر یا ریپیتر شبکه چیست و چه کاربردی دارد

تکرارگر یا ریپیتر (Repeater) شبکه

تکرارگر یا ریپیتر (Repeater) یه دستگاه کوچیک تو شبکه هست که وظیفه تقویت و باز ارسال سیگنال‌های دریافتی‌ از تجهیزات دیگه شبکه‌رو به عهده داره. سیگنال‌ها می‌تونن الکتریکی، نوری، آنالوگ یا دیجیتال باشن. با توجه به انواع تکرارگر ها هم از سیگنال‌های دیجیتال و هم از سیگنال‌های آنالوگ پشتیبانی می‌کنن، هم کار تقویت سیگنال‌های الکتریکی و نوری‌رو انجام می‌دن. ” تکرارگر یا ریپیتر (Repeater) در شبکه چیست و چه کاربردی دارد؟ ” فقط عنوان یکی از مقالات سایت ژوپیتل هست. پیشنهاد می‌کنم بخش وبلاگ ژوپیتل رو از دست ندید.

از جمله بخش‌هایی که قراره تو ادامه مقاله “ تکرارگر یا ریپیتر (Repeater) شبکه چیست و چه کاربردی دارد؟ ” با هم مرور کنیم:

  • انواع تکرارگر
  • تکرارگر آنالوگ و دیجیتال چیست و چه کاری انجام می دهد؟
  • کاربردهای تکرارگر
  • کاربردهای تکرارگر در شبکه اترنت چیست؟
  • تکرارگر یا ریپیتر بی‌ سیم
  • نحوه استفاده از تکرارگر در شبکه چگونه است؟

تکرارگر یا ریپیتر شبکه چیست و چه کاری انجام می‌ دهد؟

همونطوری که گفتم تکرارگر یا ریپیتر تو یه شبکه رایانه‌ای سیگنال‌های الکتریکی، نوری یا بی‌سیم‌رو که از بقیه تجهیزات متصل به شبکه دریافت می‌کنه، قبل از ارسال مجدد، تقویت یا بازسازی می‌کنه. چرا اینکارو انجام میده؟ برای اینکه سیگنال‌ها بتونن فاصله بیشتری‌رو طی کنن و تا وقتی به مقصد می‌رسن، ضعیف نشن.

با توجه به ماهیت هر شبکه و فناوری اون، سیگنال‌های الکتریکی هم قدرت و برد محدود و متفاوتی دارن. هرچقدر این سیگنال‌ها در فاصله بیشتری ارسال بشن و مسافت طولانی‌تری‌رو طی کنن، ممکنه ضعیف‌تر بشن یا حتی قبل از رسیدن به مقصد، از دست برن. اینجاست که این مشکل با نصب تکرارگر (ریپیتر) در فواصل زمانی مشخص برطرف میشه. تکرارگر یا ریپیتر تو شبکه به کمک سیگنال‌ها میاد و با تقویت اون‌ها باعث میشه سیگنال‌ها قوی و تو مسافت بیشتری ارسال بشن. در اصطلاح به این کار میگن برد شبکه افزایش پیدا کرده. “

برای مثال یه شبکه محلی نمی‌تونه به بیشتر از یه محدوده خاص، سیگنال بفرسته. اما تکرارگر می‌تونه بهش کمک کنه و برد شبکه رو افزایش بده. بنابراین تکرارگرها که به عنوان تقویت‌کننده‌ی سیگنال هم شناخته می‌شن، برای این تو شبکه وجود دارن که منطقه تحت پوشش خودشونو گسترش بدن.

 +++ تکرارگر (ریپیتر) جزء تجهیزات لایه فیزیکی شبکه (پایین‌ترین لایه در مدل OSI) هست.

ریپیتر چیست

انواع تکرارگر (ریپیتر)

انواع تکرارگر های (ریپیتر های) شبکه‌ رو میشه به دسته‌های پایین تقسیم کرد:

  • با توجه به انواع سیگنال‌هایی که تولید می‌کنن:
    1- تکرارگرهای آنالوگ
    2- تکرارگرهای دیجیتال
  • با توجه به شبکه‌هایی که به هم متصل میشن:
    1- تکرارگرهای سیمی
    2- تکرارگرهای بی‌سیم
  • با توجه به دامنه شبکه‌های محلی که به هم متصل میشن:
    1- تکرارگرهای محلی (local repeater)
    2- تکرارگرهای راه دور (remote repeater)

تکرارگر (ریپیتر) آنالوگ و دیجیتال چیست و چه کاری انجام می دهد؟

اوایل تکرارگر ها (ریپیتر ها) تو شبکه های با اتصال سیمی مورد استفاده قرار می‌گرفتن. چون سیگنال‌های الکتریکی تو این شبکه‌ها بعد از طی کردن یه مسافتی، ضعیف می‌شدن. اما الان دیگه تو شبکه‌های بی‌سیم هم از تکرارگرها استفاده میشه.

نکته قابل توجه اینه که سیگنال‌های دیجیتال برعکس سیگنال‌های آنالوگ حتی در صورتیکه ناقص و ضعیف شده باشن هم قابل دریافت و بازیابی هستن. برای همین تکرارگر های دیجیتال غیر از قابلیت تقویت سیگنال، می‌تونن نویز سیگنال‌هارو هم تشخیص بدن و حذف کنن. در نتیجه سیگنال ناقص‌رو مثل اولش و به شکل اصلی بازسازی می‌کنن و برای مقصد بعدی ارسال می‌کنن.

اماااااااااا… اما چون تکرارگر های آنالوگ قادر به تشخیص نویز سیگنال‌ها نیستن، سیگنال‌رو به همراه نویزش تقویت می‌کنن و به همون شکل هم به مقصد بعدی ارسالش می‌کنن.

 +++ تکرارگرها معمولاً برای اتصال بین دو شبکه محلی ( LAN) مورد استفاده قرار می‌گیرن و در نتیجه یک شبکه محلی واحد بزرگ‌رو تشکیل میدن.

تکرارگر شبکه چیست و چه کاربردی دارد؟

کاربردهای تکرارگر (ریپیتر) شبکه

درسته که یه روتر معمولی قدرت لازم‌ برای سیگنال‌دهی تو فضای خونه و آپارتمان‌رو داره، اما قدرتش برای خونه‌های بزرگ‌تر کافی نیست. اینطور مواقع تو فضاهای بزرگتر، ممکنه نقطه‌های کوری وجود داشته باشن که سیگنال وای‌فای به اونجا نرسه. یکی از کاربردهای تکرارگر (ریپیتر) اینجاست:

  1. وقتی که می‌خواین خارج از فضای خونه، مثل حیاط هم به سیگنال وای‌فای دسترسی داشته باشین.
  2. یا مثلا وقتی بین روتر و اتاقتون مانعی وجود داره که نمی‌ذاره سیگنال شبکه وای‌فای رو بگیرین.
  3. و اگه نقاطی تو خونه یا دفتر کارتون هست که از روتر خیلی دوره و سیگنال‌ها ضعیفن یا اصلا بهشون دسترسی ندارین.

کاربردهای تکرارگر (ریپیتر) در شبکه اترنت چیست؟

تو شبکه‌های اترنت (Ethernet) هم از تکرارگر معمولا برای افزایش برد سیگنال‌ها استفاده می‌کنن. به این شکل که تکرارگرهای اترنت، سیگنال‌رو از یه کابل اترنت به کابل اترنت بعدی جا‌به‌جا می‌کنن، اونم بدون اینکه سیگنال ضعیف بشه یا از دست بره.

همچنین تکرارگر تو شبکه اترنت کشف پدیده برخورد (collision) رو هم آسون می‌کنه. مثلا اگه متوجه برخورد سیگنال‌‌ بشه، اون سیگنال‌رو به همه‌ی درگاه‌های متصل ارسال می‌کنه.

ریپیتر یا تکرارگر بی‌ سیم

همونطور که از اسمش هم مشخصه، تکرارگر بی‌ سیم بدون اینکه به سیم یا وسیله دیگه‌ای نیاز داشته باشه، برد سیگنال‌های بی‌سیم شبکه‌‌رو افزایش می‌ده. فقط کافیه بین رایانه و اکسس‌پوینت بی‌سیم یه تکرارگر بی‌ سیم هم قرار بدید. تکرارگر بی‌ سیم سیگنال رادیویی‌رو از اکسس‌پوینت بی‌سیم دریافت و بعد از بازسازی اون، مجددا ارسالش می‌کنه.

تو خونه‌های بزرگ‌تر میشه از یک یا چند تکرارگر (ریپیتر) برای تقویت سیگنال شبکه‌ وای‌فای استفاده کرد تا به نقاط مختلف خونه سیگنال ارسال بشه. خونه‌هایی با دیوارای آجری یا طبقات سیمانی هم می‌تونن از تکرارگر بی سیم اطراف موانع برای تقویت سیگنال استفاده کنن.

تکرارگر بی‌ سیم

نحوه استفاده از تکرارگر در شبکه چگونه است؟

حتما به این نکته دقت کنید، تکرارگر (ریپیتر) رو یه جایی قرار بدید که سیگنال‌های دریافتیش قوی باشه. چون در صورتیکه سیگنال درست به تکرارگر نرسه، نمی‌تونه اونو درست و کامل هم بازسازی کنه و به سمت مقصد بفرسته. برای مثال یه فضایی بین روتر و جایی که سیگنال‌رو خیلی ضعیف‌تر دریافت می‌کنه، می‌تونه انتخاب مناسبی باشه.

حالا باید دستورات تکرارگر رو دنبال کنین. به وسیله رایانه، به بخش تنظیمات تکرارگر وای‌فای‌ لاگین بشین و رمز و اطلاعات لاگین تکرارگر رو وارد کنین. تکرارگر به شبکه وای‌فای متصل میشه و شروع به تقویت سیگنال‌های دریافتی می‌کنه. اگه تکرارگر شما مجهز به آنتن هست، می‌تونید آنتن‌هارو به سمتی که دریافت سیگنال اونجا ضعیفه، بچرخونید. البته بعضی از دستگاه‌های دامنه‌گستر (رنج اکستندر)، سیگنال‌رو به شکل مساوی در جهت‌های مختلف تقویت می‌کنن.

تو این مقاله از سری مقالات سایت ژوپیتل با مفاهیم تکرارگر یا ریپیتر (Repeater) چیست؟، انواع تکرارگر ، کاربردهای تکرارگر ، کاربرد تکرارگر (ریپیتر) در شبکه اترنت ، تکرارگر یا ریپیتر بی‌ سیم و نحوه استفاده از تکرارگر در شبکه آشنا شدیم.

امیدوارم تونسته باشم تو شناخت این وسیله کاربردی شبکه بهتون کمک کنم. یادآوری می‌کنم که به هیچ وجه بخش وبلاگ ژوپیتل رو از دست ندید. کلی جواب برای سوالاتتون و کلی اطلاعات مفید تو این بخش می‌تونین به دست بیارین. لحظه‌هاتون خوش.

دیدگاهتان را بنویسید